Behind the Door

13.10.2024, 20:00

Už nevídaných 20 let tahle partička objíždí české i zahraniční kluby a festivaly, přestože jsou teprve čerství třicátníci. Jak je to možné? Hrají spolu od dětství. A na sehranosti téhle kapely je to pořádně znát. Mezitím se ze všech jejích členů stali "profíci", které můžete vidět hrát s "velkými" kapelami, jako jsou Vltava, Čechomor, Bandjeez (David Stypka, Kateřina Marie Tichá), Slza a mnoha dalšími. Jejich koncert je cesta kolem hudebního světa, svojí barevnou, instrumentální muzikou vyprávějí příběhy, které vás strhnou.

Behind the Door je instrumentální sexteto, se dvěma dechovými nástroji v čele, barevně zajímavou kombinací flétny a saxofonu. Jejich tvorba čerpá snad ze všech zákoutí hudby - nejčastěji jsou v ní slyšet inspirace fusion, latinjazzu, moderního jazzu, ale i smooth jazzu, nebo dokonce popu, folku, rocku, nebo vás může překvapit melodie velmi blízká vážné hudbě. Hudba kapely Behind the Door je cesta kolem hudebního světa a především instrumentální vyprávění příběhů. Přitom ale jejich hudbě nechybí mimořádně důležité a málo slyšené koření, kterým je humor.

Kapela celých 20 let účinkuje pravidelně v klubech v Česku, Slovensku i v Polsku. Má za sebou turné po Pobaltí, kde si zahrála koncerty ve všech hlavních městech. Vystoupila také na prestižních festivalech jako jsou Colours of Ostrava nebo Prague Proms. Nahrála čtyři alba - to zatím poslední "RA!" natočili ve spolupráci as Filipem Jelínkem z J.A.R., vyšlo 1. prosince 2020 a sklidilo nadšené recenze. Získali za něj kulturní cenu Moravskoslezského kraje Jantar v kategorii Kapela roku 2020.

Behind the Door se neustále vyvíjí a posunuje, jak po stylové, tak po zvukové stránce. Je prostorem pro realizaci tvůrčích záměrů jejích členů. Když se k tomu přidá fakt, že hudebníci v současné sestavě spolu hrají prakticky od dětství, což má dalekosáhlé důsledky pro hudební komunikaci a sehranost, výsledkem je hudba s mimořádným potenciálem, originalitou a nábojem.


Ladislav Muroň - příčná flétna
Ondřej Klímek - saxofon (tenor, soprán)
Radim Přidal - kytara
Ondřej Valenta - piano, klávesy
Lukáš Čunta - baskytara
Matěj Drabina - bicí