Choirchestra a Ars Brunensis

6.11.2024, 20:00

Pěvecké sbory Choirchestra a Ars Brunensis uvedou ve středu 6. 11. 2024 od 20:00 hod. v kostele sv. Tomáše apoštola v Brně českou premiéru díla Brevis oratione pro defunctis od současného slovenského skladatele Ľuboše Bernátha.

V české premiéře zazní dílo Brevis oratione pro defunctis (Pět krátkých modliteb pro zesnulé) od současného slovenského skladatele Ľuboše Bernátha, který přislíbil osobní účast. Skladba zazní v podání pěveckých sborů Choirchestra a Ars Brunensis za doprovodu varhan a smyčcového kvarteta složeného z předních hráčů brněnské filharmonie.

Autor skladbou vyjadřuje intimitu lidských vztahů, i vnitřních myšlenek a emocí člověka, který v průběhu života čelí různým zážitkům – pozitivním i negativním, a ty formují jeho zkušenost a osobnost. Tento instrumentální počin posouvá skladbu za hranice našeho světa a posluchače provází na cestě intimity, kontemplace a vnitřních zážitků.

Na koncertě dále budou uvedeny duchovní skladby od klasických i současných skladatelů. Můžete se těšit na písně například od G. Dysona, E. Whitacra či M. Schneider-Trnavského.

Sbormistři: Eduard Kostelník, Jiří Lang
Varhany: Jiří Lang
Smyčcový kvartet: Jan Rybka, Jiří Víšek, Lukáš Svoboda, Petr Pšenica