BLÍZKÉ KRAJINY HARFY A KONTRABASU

23.10.2024, 19:00

PAVEL TROJAN Blízká krajina op. 70
LEOŠ JANÁČEK / arr. IVANA ŠVESTKOVÁ Po zarostlém chodníčku (výběr)
JIŘÍ PAUER Suita pro harfu
JAN FRANK FISCHER Čtyři etudy pro sólovou harfu (výběr)
FRANÇOIS RABBATH Ode d’Espagne, Poucha Dass
GIOVANNI BOTTESINI Elegie č. 1 D dur
NICCOLO PAGANINI Variace na jedné struně na Rossiniho téma
ARVO PÄRT Spiegel im Spiegel
CARLO FRANCHI Introdukce a tarantela
DEBORAH HENSON-CONANT Barokní flamenko

Ivana Švestková harfa
Marek Švestka kontrabas

Recitál manželů Ivany a Marka Švestkových, členů Filharmonie Brno, nabídne skladby pro harfu sólo, kontrabas sólo i pro duo obou nástrojů. Program je sestaven z hudby od 18. století do současnosti, zvláštní pozornost je v něm věnována tvorbě skladatelů českých. Harfa a kontrabas nejsou příliš obvyklou nástrojovou kombinací. Recitál Ivany a Marka Švestkových ovšem ukáže, že jejich „krajiny“ mohou být velmi blízké. Název koncertu byl inspirován úvodním číslem programu: koncertní skladbou pro sólovou harfu Blízká krajina současného českého skladatele Pavla Trojana, zkomponovanou pro soutěž Pražská harfa 2016.

 

Ivana Švestková
Hru na harfu vystudovala na Janáčkově konzervatoři v Ostravě, na Pražské konzervatoři a na HAMU v Praze. Od roku 2008 je první harfistkou Filharmonie Brno, pravidelně také spolupracuje s PKF – Prague Philharmonia, je členkou Ostravské bandy. Se všemi třemi tělesy účinkovala i jako sólistka a v této roli vystoupila též s Janáčkovou filharmonií Ostrava, Smyčcovým orchestrem Pražské konzervatoře, Komorním orchestrem Leoše Janáčka, Collegiem 21 či mezinárodním studentským orchestrem Europera. Spolupracuje se soubory Baborak Ensemble či Česká Sinfonietta, vystupovala na všech ročnících festivalu Harfové dny v Ostravě. Vyučuje na Konzervatoři Brno. Je pravidelně zvána do porot mezinárodních soutěží. V listopadu 2023 vedla mistrovské kurzy a odehrála recitál na Konzervatoři hudby a baletu v Lublani, v březnu 2024 se téhož zhostila na Hudební akademii K. Szymanowského v Katovicích. Je zakladatelkou harfového eventu Come & Play the Harp.
Více na ivanasvestkova.com.

 

Marek Švestka
Rodák ze Střelic u Brna vystudoval brněnskou konzervatoř a JAMU, absolvoval mistrovské kurzy u významných pedagogů. Je držitelem řady ocenění z tuzemských i zahraničních soutěží. Od roku 2006 je členem orchestru Městského divadla v Brně, od roku 2011 vedoucím skupiny kontrabasů Filharmonie Brno a od roku 2018 odborným asistentem na JAMU. Jako sólista vystoupil s Moravským komorním orchestrem, Filharmonií Brno a dalšími tělesy, spolupracuje s českými komorními soubory jako PhilHarmonie Octet, Baborak Ensemble či Česká Sinfonietta. Od roku 2015 účinkuje v duu se svou manželkou, harfistkou Ivanou Švestkovou. Pravidelně je zván do porot tuzemských i mezinárodních soutěží.