Randy Brecker & Radio Big Band Gustav Brom

29.9.2024, 19:30

Mistři patří pánům. A když se takoví lidé sejdou na základě oslav stého výročí založení Českého rozhlasu Brno, má to samozřejmě smysl. Souvislost je jasná díky přítomnosti nejvýznamnějšího moravského big bandu, který během své více než 80leté tradice spolupracoval s mnoha světovými hvězdami, v brněnském rozhlasovém studiu.

 

Saxofonista a skladatel Gustav Brom založil orchestr v roce 1940 a řídil jej až do své smrti v roce 1995, kdy taktovku převzal Vladimír Valovič. Bromův big band byl na domácí scéně výjimečný hned v několika ohledech. Jeho kapelník měl velmi dobrý vkus na muzikanty, takže v jeho řadách bylo mnoho mimořádně dobrých a talentovaných hudebníků, schopných se efektivně a invenčně přizpůsobit mnoha žánrům. A to je další výjimečná vlastnost orchestru. Široká veřejnost orchestr znala jako doprovodný soubor popových zpěváků a z prostředí někdejší tzv. taneční hudby – ale ani v tomto vysloveně oblíbeném ranku nikdy nesklouzl do nekvalitních až kýčových poloh. Jazzoví fanoušci znali big band jako špičkový jazzový soubor, který ve svém původním i převzatém repertoáru obsáhl mnoho jazzových subžánrů od swingu po avantgardní hnutí, a na poli tzv. třetího proudu, spojujícího prvky jazzu a současné klasická hudba, „The Brom's“ patřila ke světové špičce.

V průběhu let s orchestrem hostovalo mnoho zpěváků a instrumentalistů, mezi nejznámější patří trumpetisté Dizzy Gillespie a Maynard Ferguson a zpěvačka Diana Ross. Tato linie nyní pokračuje v podobě hostování Randyho Breckera. Od 60. let je jedním z největších amerických trumpetistů. Svou profesionální kariéru začal v kapele Blood, Sweat & Tears, byl členem legendárních Jazz Messengers Art Blakeyho, koncertoval mimo jiné se Steviem Wonderem, než v roce 1975 založil se svým bratrem, fenomenálním saxofonistou Michaelem, Brecker Brothers. Oba sourozenci pak nepřetržitě spolupracovali až do Michaelovy předčasné smrti v roce 2007. Randy Brecker nahrál asi třicet alb jako sólový umělec, ale mnohonásobně více se zvukem své trubky jako host. A protože se nikdy nezavázal pouze k jednomu žánru, jeho jméno najdeme mimo jazzový kontext na albech Paula Simona, Lou Reeda, Joe Cockera, Arethy Franklin, Bruce Springsteena a Ringa Starra, abychom jmenovali alespoň některé.