Jiří Slavík & Polka-Boys: Polkatime

13.10.2024, 19:30

Bedřich Smetana, Antonín Dvořák, ragtime, Limonádový Joe a polka nejen v synkopách. Multitalentovaný jazzový skladatel a multiinstrumentalista Jiří Slavík vrací do polky smělost a humor tance.

 

Od svých venkovských počátků se polka stala rebelskou rebelií evropské buržoazní mládeže, módním tanečním hitem v Paříži, hudbou kovbojů v Latinské Americe, mainstreamovou americkou pop music a dokonce cenou Grammy za nejlepší polku v letech 1986 až 2009. .Dá se s nadsázkou říci, že kam vstoupila čeština, začala se hrát polka.

V dílech Bedřicha Smetany, Antonína Dvořáka a Leoše Janáčka i ve skladbách mnoha světových skladatelů se však klavírní polka do značné míry proměnila v salonní umění. „V některých aranžích českých velikánů se polka změnila natolik, že se někdy její původní účel – tanec – úplně vytratil,“ vysvětlil Jiří Slavík, proč se s Polka-boys rozhodli vrátit polce její taneční charakter a přímočarou drzost. . S humorem, nadsázkou, jednoduchostí, ale virtuózně a synkopicky jako v ragtime nebo jako skladatelé Jan Rychlík a Vlastimil Hala v legendárním filmu Limonádový Joe.

"Z mého pohledu musela polka sehrát důležitou roli při vzniku ragtimu. První černí pianisté se museli naučit hrát něco velmi atypickou a téměř neklavírní levou rukou, kterou v polce slyšíme. Stačí změnit trochu frázovat pravou ruku, přidat trochu švihu a ragtime není daleko A jistě není náhoda, že polky napsal i Jaroslav Ježek, který byl jinak většinou považován za jazzového muzikanta čerpajícího inspiraci především z americké hudby,“ říká. Jiří Slavík ke konceptu svého projektu dodává: "Témata jsem si vypůjčil z oblastí slavných českých skladatelů, ale přetvářím je, zdobím a jak velí tradice jazzového muzikantství, tak na ně improvizuji."

Nepochybujme o tom, že nový projekt Jiřího Slavíka přinese opět něco mimořádného. Skladatele, kontrabasistu a v tomto případě i akordeonistu doplní všechna velká jména naší jazzové i klasické scény: Cyrille Oswald (flétny a tenorsaxofon), Michal Wróblewski (klarinet a altsaxofon), Marcel Bárta (basklarinet a tenor saxofon), Štěpán Blinka (housle), Milan Kárník Jakeš (viola), Jan Keller (violoncello), Taras Voloschuk (kontrabas) a Jakub Tengler (bicí a perkuse).