José James

20.10.2024, 19:30

Říká se o něm, že je to jazzový hudebník pro generaci hip hopu. Je na tom hodně pravdy, ale ne celá. Hranice mezi tradičním a moderním jazzem, hip hopem, soulem, funkem, popem a rockem stírá tak dokonale, že jeho styl lze v kostce považovat za černošskou hudební historii. Je skvělý ve všem, co dělá: jako zpěvák, jako kytarista i jako skladatel a producent. Naprostý profesionál.

 

Kromě talentu, který José James získal v jeho irsko-panamském původu, je také velmi uznávaným hudebníkem, absolventem The New School for Jazz and Contemporary Music, která se nachází v legendární newyorské čtvrti Greenwich Village, kde se život bije už více než půl století. Přestože svůj nezávislý debut absolvoval v roce 2008, již svým albem Dreamer zaujal posluchače i kritiky a není žádným překvapením, že jeho pomalá cesta ho zavedla do dvou kýžených vydavatelských míst pro všechny jazzové hudebníky na celém světě, nejprve do Impuls! a poté Blue Note, pro kterou natočil pět alb, než si s manželkou, známou zpěvačkou Taali, založil vlastní label Rainbow Blonde.

José James je skutečně žánrově rozkročený umělec na maximum. Jako málokdo dokáže spojit svižné hiphopové rytmy a jazzové harmonie do zcela přirozeného celku. Hudební odkaz jeho předchůdců, či spíše předchůdkyň, svědčí o jeho rozsahu, protože je považuje za nesmírně inspirativní a rád jejich hudbu zkoumá. V roce 2015 vydal Yesterday I Had the Blues: The Music of Billie Holiday, album, na kterém přebírá písně z repertoáru jednoho z největších jazzových zpěváků dvacátého století. A jeho zatím poslední album, loňské On & On, je opět poctou zpěvačce a skladatelce Erykah Badu. „Pro mou generaci byla Erykah Badu jedním z nejinovativnějších a nejpozoruhodnějších skladatelů. Její práce se ukázala jako průlomová v sociálním, hudebním a uměleckém smyslu,“ říká José James.

Ostatně i on v minulosti spolupracoval s naprosto širokým spektrem hudebníků, ať už to byl zesnulý pianista a klasik moderního jazzu McCoy Tyner, nebo současní progresivisté Flying Lotus, Robert Glasper nebo Erik Truffaz.

José James je prostě přesně takový, jaký by si každý byť jen trochu nedogmatický posluchač přál všechny hudebníky: multitalent, schopný nejen zahrát a zazpívat cokoli, ale dát do toho i velký kus vlastního nezaměnitelného citu.