Robert Balzar Trio Matej Benko Quintet

22.10.2024, 19:30

 

O Robert Balzar Triu se již mnoho let mluví jako o jedné z nejlepších domácích jazzových kapel. A to i přesto, že jediným členem, který prochází celou jeho historií, je ten, kdo dal triu jméno. Zatímco hudba Robert Balzar Trio se v průběhu času určitě měnila v závislosti na jeho členech, základ, kolem kterého se vše točí, zůstává stejný.

 

Kontrabasista a basista Robert Balzar, velmi výrazný pokračovatel tzv. české kontrabasové školy, se na české hudební scéně pohybuje od druhé poloviny 80. let. Nikdy nebyl striktním a dogmatickým vyznavačem jednoho hudebního stylu. Doprovázel popové zpěváky, přes dvacet let tvořil páteř doprovodné kapely šansoniérky Hany Hegerové, byl členem funkové skupiny J.A.R. od roku 1998 a spolu s Danem Bártou v roce 2000 založili velký fúzní projekt Illustratosphere.

Pro Roberta Balzara je však jazz tím nejintimnějším žánrem, kterému se věnuje. Během své kariéry měl tu čest podporovat takové osobnosti jako Kurt Elling, John Abercrombie, Raul Midon, Benny Golson, Arturo Sandoval a další. V roce 1996 založil Robert Balzar Trio, procestoval s ním půlku světa (USA, UK, Turecko, Švédsko, Maďarsko, Kypr, Izrael atd.) a nahrál devět alb. Ta poslední vyšla na samém konci loňského roku pod názvem Conversation. Většinu repertoáru tria tvoří vlastní skladby či úpravy nejen jazzových standardů. Těm se věnuje vedlejší projekt tria ve spolupráci s Danem Bártou, který své improvizační a jazzové schopnosti odhaluje ještě více než v Illustratosphere.

Současnými členy Robert Balzar Tria jsou kromě kapelníka klavírista Vít Křišt’an a bubeník Kamil Slezák, oba mimořádně zkušení hudebníci s rozsáhlým mezinárodním hudebním vzděláním a velkým portfoliem současných hudebních angažmá.


Sestava:

Vít Křišťan – klavír, Robert Balzar – kontrabas, Kamil Slezák – bicí

Záběr tvorby klavíristy a skladatele Mateje Benka je nesmírně široký, a to nejen v oblasti jazzu. I ve svém kvintetu nashromáždil muzikanty, kteří rádi překračují hranice, ale v podstatě patří ke špičce tuzemského jazzu.

 

Nyní čtyřiačtyřicetiletý hudebník původem ze Slovenska zapustil kořeny na dlouhou dobu v Praze a jeho prvním velkým počinem, který ho výrazně proslavil, bylo tématické písňové album Planety z roku 2015, na kterém hostovali např. takové hvězdy jako Richard Müller, Dan Bárta a Michael Kocáb. Matej Benko spolupracoval jako studiový či koncertní hudebník s tak nesourodými velikány, jako je kapela Mig 21 nebo písničkář Xavier Baumaxa, ale pravidelně se podílel i na projektech textaře a producenta Michala Horáčka a některých zpěváků. jehož repertoár spoluvytvářel. Velmi dobře přijatým hraničním projektem, byť převážně spadajícím do jazzové kategorie, byla spolupráce Matej Benko Quintet se zpěvákem Ondřejem Rumlem, ve které dali aktuální jazzovou tvář písním Jaroslava Ježka, Jiřího Voskovce. a Jana Wericha prostřednictvím nahrávek alb a koncertů.