Jiří Bubeníček Cyrano de Bergerac

28.9.2024, 19:00

Titul světoznámého veršovaného dramatu z pera Edmunda Rostanda v tanečním zpracování? Jistě! Hlavní postava divadelní hry, totiž věhlasný šermíř a básník Cyrano, přímo vybízí k uchopení v baletním zpracování.

Známý příběh je nejen o hluboké lásce, ale především o protikladu vnitřní a vnější krásy. Nosatý, nehezký a hrdý Cyrano, obhájce cti a lásky s bohatou duší, a krásný, leč prázdný mladík Kristián milují tutéž ženu, krásnou Roxanu. Ta si zvolí tělesnou krásu v Kristiánovi, aby v konci příběhu poznala, že celý život milovala krásu duše Cyrana.

Balet NdB již dlouho plánoval oslovit Jiřího Bubeníčka, jednoho z nejvýraznějších světových baletních interpretů, který svou kariéru spojil s Hamburským baletem Johna Neumeiera a drážďanským Baletem Semperovy opery. V současnosti, po ukončení aktivní taneční kariéry, je Jiří Bubeníček již etablovaným choreografem s vlastní tvorbou uvedenou baletními soubory například ve Stockholmu, Římě, Dortmundu, Hannoveru, Florencii, Zagrebu nebo Tokiu. Jeho balet Doctor Zhivago měli brněnští diváci možnost zhlédnout na festivalu Dance Brno 100 v intepretaci Národního baletu ze slovinské Ljubljani.

Jiří Bubeníček je choreograf s pověstí skvělého tanečního vypravěče, můžeme se tedy těšit na současný dějový balet, který na našem jevišti oživí novoromantického hrdinu Cyrana z Bergeracu v jeho atraktivní choreografii a režii, ve scénografii svého bratra Otty Bubeníčka a kostýmech Nadiny Cojocaru.

Termíny