Jenůfa

21.11.2024, 19:00

Nadčasový, mrazivý příběh z moravského venkova o žárlivosti, odpuštění i naději ztvární členové souboru Moravského divadla Olomouc v inscenaci, která vzniká v koprodukci s Národním divadlem Brno v rámci festivalu Janáček Brno. Ženský inscenační tým v čele s režisérkou Veronikou Kos Loulovou představí Jenůfu v původní verzi z roku 1904. V letošním roce slaví totiž sto dvacet let od svého premiérového uvedení. Nové nastudování přináší aktualizovaný pohled na toto světoznámé operní drama – nemilosrdný osud Jenůfy tvůrkyně propojí mimo jiné i s autentickými výpověďmi žen, pro které se z různých důvodů z počátku nestalo narození dítěte radostnou událostí.

Inscenační tým se rozhodl uvést operu pod názvem Jenůfa. Jde především o to, položit důraz právě na hlavní hrdinku (proto tedy má rovnou zaznít její jméno), zároveň to je verze názvu, která se pro dílo používá v zahraničí.

Jedním ze zásadních a nadčasových životních témat, jež Janáček otevírá, je otázka mateřství. Narození dítěte je obecně vnímáno jako začátek nejkrásnějšího životního období, to se však ve spojení s depresí nebo úzkostí může zvrtnout v děsivou noční můru. Na popud ředitele Moravského divadla Davida Gerneše se při tvorbě konceptu inscenace divadlo obrátilo na organizaci Úsměv mámy, jež se zaměřuje na odbornou pomoc ženám s poporodními depresemi a dalšími psychickými problémy spojenými s mateřstvím.

Marta Ljubková

 

Termíny