BAtCH I JONN DEL TORO RICHARDSON

5.10.2024, 20:00

JONN DEL TORO RICHARDSON

 

Hudbě se věnuje od dětství, kdy spolu s babičkou a sourozenci vystupoval se skupinou mariachi, kapelou pocházející z mexické tradice, jejíž nástroje jsou založeny na houslích a různých typech kytar. Ve svých 20 letech začal prozkoumávat další hudební žánry (hlavně country, Motown, R&B a klasický rock), dokud nenašel blues, což se ukázalo být hudebním jazykem, který Jonn považoval za nejvhodnější pro hudbu. Interpretuje ji jedinečným způsobem, kombinuje širokou škálu stylů s krásným tónem své kytary: od texaského blues po latino funk.

  Jeho hudební recept se setkává s potleskem publika, kritiků i porotců soutěže: v roce 2005 se s The Blue Mercy Band za doprovodu zpěvačky Diunny Greenleaf zúčastnil International Blues Challenge v Memphisu. Kapela získala první místo a Jonn obdržel cenu „nejslibnějšího“ kytaristy (Cena Alberta Kinga). V roce 2008 jejich album „Cotton Field To Coffee House“ získalo cenu Blues Music Award v kategorii Nejlepší debut nového umělce.

  Kromě práce s Diunnou, Jonn také stojí na frontě své vlastní kapely a doprovází další lídry (Otis Taylor, Bob Margolin, Hubert Sumlin, James Cotton, Bob Stroger, Willie "Big Eyes" Smith, Anson Funderburgh, Ronnie Earl, Rich Del Grosso, Gary Moore). V roce 2013 společně se Seanem Carneym natočili album "Drivin' Me Wild" se jmény obou kytaristů. V roce 2015 vyšel Jonnův sólový debut s názvem „Tengo Blues“ (nominace na Blues Blast Music Award). Jonn se také podílel na registraci mj. tři alba podepsaná Diunnou Greenleafovou a album oceněné cenou Grammy od Pinetopa Perkinse.

V Pekárně vystoupí se svým triem.