Brno Contemporary Orchestra (BCO) přichází s koncertem Gastro, který ukáže, že zvuky mohou být stejně podmanivé jako ty nejrafinovanější pokrmy. Večer se koná v jídelně Masarykova studentského domova v Brně a nese podtitul „Večeře pro Magdalenu Dobromilu Rettigovou“. Na stole však nečekejte jídlo, ale hudbu – hlavním chodem budou hudební díla Ondřeje Adámka.
„Magdalena Dobromila Rettigová napsala spoustu výborných receptů, taky prý spoustu děvčat naučila vařit. Nikdy jsem to neprověřoval, ale pevně věřím, že žádný z receptů nikdy neopsala. Hledala jedinečnost a originalitu a neměla za potřebí nikoho napodobovat. My na koncertě Gastro ukážeme, že i při komponování není třeba od někoho opisovat a stojí za to jít si za svým,“ vysvětluje dramaturg orchestru Viktor Pantůček. Koncert proběhne 2. února 2025 od 19:00 v jídelně Masarykova studentského domova.
Hlavním dílem večera bude Le Dîner (Večeře) od českého skladatele Ondřeje Adámka. Tato inscenovaná performance pro dvanáct hudebníků, malířku Charlotte Guibé a dirigenta proměňuje stůl v jeviště a každodenní gesta v umělecký akt. Hudebníci nejen hrají, ale také interagují s prostorem, čímž vytvářejí jedinečný zážitek, který stírá hranice mezi hudbou, divadlem a vizuálním uměním.
Ve druhé části večera se diváci stanou svědky další z Adámkových jedinečných děl – participativní performance s názvem Happening: Hudebně rytmické vaření. Skladba zkoumá propojení mezi procesy vaření a komponování a vznikl na objednávku BCO. „Představte si jenom obyčejné nudle do polévky, stačí smíchat mouku a vajíčko. Na trhu máte stovky značek a stejně ty nejlepší jsou domácí, nebo ty od výborné kuchařky či kuchaře. Hudební skladatelé a kuchaři mají mnoho společného. Umí smíchat tóny do naprosté dokonalosti.“ říká Pantůček.
Koncert se uskuteční v prostoru, který sám o sobě hraje významnou roli – jídelna Masarykova studentského domova, ikonická stavba funkcionalistického architekta Bohuslava Fuchse, od jehož narození letos uběhne 130 let. Atmosféra místa, kdysi určeného ke společnému stolování, podtrhne téma večera a přidá zážitku na jedinečnosti.
Magdalena Dobromila Rettigová, jejíž výročí narození i úmrtí si letos připomínáme, by se při tomto hudebním „vaření“ cítila jako doma. Její slavný citát „Učte se tedy pilně, neb vězte, že rozličně připravená potrava s chutí se zažije“ bychom mohli volně upravit na „rozličně komponovaná hudba sluchovým pohárkům k duhu jde.“ „Člověk by neměl mít předsudky. I tak obyčejná věc, jako je vaření může být strhující, navíc, když ji můžeme poslouchat na úžasném místě, a s fantastickým vizuálním doprovodem,“ uzavírá Pantůček.
Zatím nebyl přidán žádný komentář..